Diensten

Elektrische installaties

Traditioneel

 

Het traditionele systeem waarbij elke lichtkring geschakeld wordt in de schakelaar zelf en niet via de zekeringkast, waardoor het moeilijk is om later nog aanpassingen te doen om de installatie gebruiksvriendelijker te maken of centrale bedieningen te doen.

 

Hieronder vind u een handige checklist die je kan helpen bepalen waar stopcontacten,  schakelaars ed. te plaatsen.

 

2018/07/checklist-elektrische-installatie.pdf

Teleruptoren

 

Een systeem waarbij je met de drukknop een puls geeft aan een relais (impulsschakelaar) in de zekeringkast. De voordelen hier van zijn:

  • centrale bedieningen: alles aan & uit,
  • dimmers in de zekeringskast; betere koeling, gemakkijk instellen, geen gezoem in schakelaar,
  • eenvoudig bedieningen aanpassen; lichtkringen van op meerdere of andere plaatsen gaan bedienen,
  • mogelijkheid om in de toekomst domotica te installeren.

Domotica

 

Met domotica geef je met de drukknop, smartphone, tablet  of andere zoals sensoren & tijdschema's, een puls aan een relais in de zekeringkast. Deze relais heeft een sturing die kan geconfigureerd worden en dat geeft je volgende voordelen:

  • bedieningen via smartphone & tablet, ook via 3G of andere netwerken, dus vanop afstand,
  • centrale bedieningen; alles aan & uit, paniekknop
  • centrale bedieningen: sfeer; inschakelen van favoriete dimstanden, geschakelde stopcontacten, overbodige verlichting uitschakelen, alles met 1 druk op de knop,
  • eenvoudig bedieningen aanpassen,
  • er is veel met de configuratie mogelijk om automatisch zaken te laten aanschakelen die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van andere zaken (voorwaarden & onderdrukkingen, tijdschema's...). Hier spaar je dan relais en tijdrelais mee uit. 
  • alle bedieningen bij elkaar in 1 app; bedienen van Velux, zonneluifels, haarden (vlamregeling), muziekinstallaties (sonos, bose), verwarming, ventilatie, screes & rolluiken, dus geen 10 afstandsbedieningen op de salontafel meer :)
  • aanwezigheidssimulatie; wanneer je op vakantie bent, kan je verlichting laten schakelen alsof je thuis bent. 

 

 

Wij werken voornamelijk met Niko Home Control. 


Een situatieschema (plan) maken, hoe begin ik eraan?

Wat is een situatieschema?

Het situatieschema (of situatieplan) van de elektrische installatie is een grondplan van de woning dat door middel van symbolen de plaats aanduidt van de schakelkast, de aftakdozen, stopcontacten, lichtpunten, schakelaars en gebruikstoestellen die op het ééndraadschema voorkomen.

Dit schema is vaak wat minder compact dan het eendraadschema, maar het is wel wat duidelijker.


Hoe maak je een situatieschema?

Teken een grondplan van je huis. Hierop duid je vervolgens aan welke aansluitingen (lichtpunten (lampen), stopcontacten, schakelaars, etc… ) waar moeten komen, of wat je wil veranderen.

Je kan een situatieschema maken voor je hele woning, of voor één of enkele kamers apart.

Je gebruikt hiervoor dezelfde symbolen als op het ééndraadschema.


Voorbeeld (klik op 'voorbeeld' om een voorbeeldplan te openen)



Enkele tips

  • Voorzie in elke kamer minstens 1 schakelaar, naast de deur op een hoogte tussen 0,90 en 1,30 m.
  • Voorzie in de woonkamer minstens 5 geaarde stopcontacten, in de keuken minstens 6, in de slaapkamer drie en in de overige ruimtes minstens 1. 
  • De stopcontacten, bevestigd op de wand, zijn aangebracht op een afstand van minstens 15 cm boven de vloer in droge ruimten en 25 cm in de andere ruimten, behalve indien ze ingebouwd zijn in plinten of onder bijzondere voorwaarden in de vloer.
  • Bepaal waar de verschillende huishoudapparaten moeten komen (oven, koelkast, wasmachine etc…) en voorzie daar een geschikt stopcontact.
  • Vergeet ook de verschillende aansluitingen voor telefonie, internet en audio niet.
  • Het is aangeraden om maximum acht lampen en/of stopcontacten op één kabel aan te sluiten.
  • Bij een gemixte kring (stopcontacten en schakelaars) mag je er maximaal acht op één kabel aansluiten. Indien de kring alleen bestaat uit schakelaars mag je er 11 op één kring aansluiten.
  • Welke acht lampen of stopcontacten je op één kabel wil aansluiten kan je aanduiden door ze meteen te verbinden met een lijntje. Dit lijntje wordt dan later ook de kabel waarmee ze verbonden zullen worden.
  • Leg telkens de link met de zekeringen in je zekeringkast. Als je een bepaalde stroomkring wenst te onderbreken in een bepaalde ruimte vind je deze dankzij je situatieschema heel makkelijk terug.
  • Bij twijfel kan je ook altijd het AREI raadplegen, dat is het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Via deze link vind je alle wettelijke informatie.

Zonnepanelen

 

Bij ons kan u terecht voor zowel blauwe als zwarte zonnepanelen, plat of schuin dak, en de panelen geplaatst in serie of met meer opbrengst per paneel door Solaredge.

01.

 

Blauwe of zwarte panelen

 

De kleurkeuze. Zwart of blauw. Sommige mensen vinden het belangrijk hoe hun dak eruit ziet, anderen niet. De kleurkeuze is vooral voor estetische redenen. Heeft u een zwart dak, dan zal het mooier zijn om er zwarte panelen met zwarte afwerking op te leggen. Heb je een plat dak? Niemand die het ziet welke kleur er op ligt.

02.

 

Aantal panelen

 

Wil je graag zonnepanelen. Leg alvast het papier klaar waarop je jaarlijks verbruik staat. Aan de hand daarvan maken wij een gespecialiseerde berekening die bepaalt hoeveel panelen nodig zijn om je verbruik te dekken.

03.

 

Sma of Solaredge

Er zijn 2 systemen om zonnepanelen te plaatsen, in serie of met achter elk paneel een optimizer. Het verschil is dat in het systeem waarbij de panelen in serie liggen, je veel minder opbrengst hebt vanaf het moment dat er 1 paneel in de schaduw ligt. Heb je dus veel hoge bomen in de buurt van je dak of andere obstakels die al eens voor schaduw kunnen zorgen dan opteer je liever voor Solaredge. Hierbij blijven de panelen die wel zon krijgen gewoon energie opwekken. 


Automatisaties

 

Poorten 

 

Automatisatie van bestaande poorten

 

Bijna alle bestaande poorten en deuren kunnen geautomatiseerd worden. Daarbij maakt het niet uit of het om een schuifhek, draaihek of sectionaalpoort gaat.

Het automatiseren van een poort wil zeggen dat er een deurautomaat gezet wordt op de poort en dat je deze bv kan bedienen met een zender op afstand. 

 

Veiligheid is daarbij een belangrijk aspect. Elke automatisatie is uitgerust met een stop van de sluiting van de poort, wanneer er een persoon of object kruist.

 

Extra informatie

 

Bij de keuze van je automatisatie heb je verschillende bedieningsmogelijkheden. Met drukknop, zender, afstandsbediening, sleutel, codeklavier en zelfs gsm. Je kan ook met een extra antenne de poort vanop een grotere afstand bedienen, waarschuwingslampen toevoegen of de mogelijkheid om de poort op een batterij te laten werken zodat bij uitvallen van stroom, de poort nog steeds open gaat.

 


Verhuur 

Telectrics verhuurt ook deze schaarhoogtewerker die tot 6m gaat, werkhoogte 7m 

 

Prijs: €75 per dag

          €200 per week

 

Referenties

We hebben in de buurt van Oosterzele al heel wat werken uitgevoerd. Hieronder enkele voorbeelden

Verlichting

 

Verlichting wordt helemaal op het einde in de afwerkingsfase geplaatst. Als je echter een elektrische installatie laat plaatsen kan je hierover best al nadenken lang voordat je aan deze fase aankomt.

 

Wil je opbouw, inbouwspots, pendels... Welk karakter wil je je woning geven... Zo weet de elektricien waar en welke kabels moeten uitkomen. 

Kappen en slijpen

 

Sleuven voor leidingen en gaten voor inbouwpotjes worden bijna stofvrij uitgeslepen.

Videofoons

 

Videofoon met display waar namen van bewoners op te zien zijn, afwisselend met een korte instructie van hoe je de inwoners kan opbellen. 

De videofoon heeft ook codeklavier en badge lezer.

Industriële installatie

 

De loods voor de studenten van dierengeneeskunde.

Met sfeerverlichting, brandbeveiliging en ontrokingsluik